EPC Niet-residentiëel

EPC Kleine Niet-Residentiële gebouwen

Sinds januari 2020 is het EPC van Kleine Niet-Residentiële gebouwen verplicht bij verkoop of verhuur. Het gaat hier over kantoren, winkels, handelsruimten, horecazaken, praktijkruimten en andere niet-residentiële bestemmingen met een maximale oppervlakte van 500 m². Ze mogen geen deel uitmaken van een groot niet-residentieel complex (oppervlakte maximum 1.000 m²).

Dit EPC van Kleine Niet-Residentiële gebouwen wordt opgemaakt door een “Energiedeskundige Type A“; VeiligBouwen kan dit voor u doen.

EPC (grote) Niet-residentiële Gebouwen

Sinds januari 2023 is het EPC Niet-Residentiële gebouwen verplicht bij verkoop of verhuur. Het gaat hier over kantoren, winkels, handelsruimten, horecazaken, praktijkruimten en andere niet-residentiële bestemmingen met een oppervlakte groter dan 500 m².

Vanaf 1 januari 2024 moeten alle gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen beschikken over een EPC NR. Het bestaande ‘EPC Publiek’ kan vanaf dan dus niet langer gebruikt worden om aan de verplichtingen te voldoen. Voor kleine niet-residentiële publieke gebouwen is er een uitzondering. Om aan de uithangplicht te voldoen, kan tot uiterlijk 1 januari 2025 een EPC Publiek gebruikt worden, op voorwaarde dat de metingen zijn opgestart voor 1 januari 2023 en dat het EPC uiterlijk op 1 februari 2024 werd ingediend.  

Vanaf 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m² over een EPC NR beschikken. Los van een mogelijke transactie (verkoop/verhuur). 

Vanaf 1 januari 2026 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid over een EPC NR beschikken. 

Dit EPC van (grote) Niet-Residentiële gebouwen wordt opgemaakt door een “Energiedeskundige Type D“; VeiligBouwen beschikt niet over een certificatie van dit type en kan dit soort EPC dus niet voor u opmaken.

Om te voorkomen dat gebouwen die gesloopt worden nog een EPC moeten laten opmaken, voorziet de Vlaamse overheid in een uitzondering van de algemene EPC-verplichting. Gebouwen waarvoor een sloopvergunning werd verleend, moeten niet voldoen aan de EPC-plicht. De eigenaar (of erfpachter/opstalhouder) meldt dit uiterlijk één maand voor het EPC vernieuwd moet worden en bewijst binnen vijf jaar dat de sloopwerken werden voltooid.  

Het werkgebied van VeiligBouwen

Het werkgebied van VeiligBouwen bevindt zich in de cirkel van zo’n 30 km rondom Brasschaat; ook enkele Oost-Vlaamse gemeenten in de buurt van Antwerpen horen daarbij.

VeiligBouwen is zeker bereid ook EPC’s op te maken voor woningen die buiten het werkgebied vallen, maar dan wordt wel een billijke verplaatsingsvergoeding aangerekend.

Bij meerdere gelijktijdige projecten zijn kortingen mogelijk!

Hierbij de lijst van hoofdgemeenten en deelgemeenten die tot het werkgebied van VeiligBouwen behoren: Aartselaar, Antwerpen, Beerse, Berchem, Berendrecht-Lillo-Zandvliet, Berlaar, Bevel, Beveren, Boechout, Boom, Borgerhout, Borsbeek, Bouwel, Brasschaat, Brecht, Broechem, Burcht, Deurne, Duffel, Edegem, Ekeren, Emblem, Essen, Gestel, Grobbendonk, Halle (Zoersel), Hemiksem, Hoboken, Hoevenen, Hoogstraten, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kessel, Koningshooikt, Kontich, Kruibeke, Lier, Lint, Loenhout, Malle, Massenhoven, Meer, Meerle, Merksem, Minderhout, Mortsel, Niel, Nijlen, Oelegem, Oostmalle, Pulderbos, Pulle, Ranst, Reet, Rijkevorsel, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, s-Gravenwezel, Sint-Job-in-’t-Goor, Sint-Lenaarts, Stabroek, Terhagen, Viersel, Vlimmeren, Vorselaar, Vremde, Waarloos, Westmalle, Wijnegem, Wilrijk, Wommelgem, Wortel, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel, Zwijndrecht.

Contact

Bij VeiligBouwen staat klantentevredenheid hoog in het vaandel. We koppelen uitstekende service en snelle uitvoering aan een eerlijke en concurrentiële prijs.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43, of stuur een bericht via WhatsApp of via SMS. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.