Nieuws: EPC-labelpremie

Nieuw vanaf 2021: de EPC-labelpremie

De Vlaamse regering geeft vanaf 2021 een premie en gratis lening aan nieuwe eigenaars die een energieverslindende woning energiezuiniger maken!

De EPC-labelpremie geldt voor alle eigenaars, dus zowel voor eigenaars die al een woning met een slecht EPC-label hebben, als voor nieuwe eigenaars die een huis kopen, geschonken krijgen of erven. Wanneer ze binnen een periode van 5 jaar via het EPC (Energieprestatiecertificaat) kunnen aantonen dat ze hun woning of appartement veel energiezuiniger hebben gemaakt, komen ze in aanmerking voor een premie van 2.500 tot 5.000 euro, afhankelijk van het nieuwe energielabel dat na vijf jaar kan worden voorgelegd. Enkel een EPC opgemaakt vanaf 2019 komt in aanmerking .

Voor de renovatie van een woning met een label E of F tot een label A, B en C bedraagt de EPC-labelpremie respectievelijk 5.000, 3.750 en 2.500 euro. Wie een appartement renoveert van een label D, E of F naar label A of B kan respectievelijk 3.750 en 2.500 euro krijgen. Deze bedragen kunnen in schijven worden betaald. Eigenaars die bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een premie voor label C, kunnen binnen dezelfde periode van 5 jaar een bijkomende premie krijgen voor het behalen van label B, en eventueel daarna nogmaals voor het behalen van label A. De bijkomende premie is in dit geval gelijk aan het verschil tussen de premie voor het nieuw behaalde label en de al verkregen labelpremie .

De EPC-labelpremie is niet combineerbaar met de totaalrenovatiebonus .

De Nationale Bank verplicht banken sinds begin dit jaar om een Energieprestatiecertificaat (EPC) van de woning op te vragen als de klant een woonkrediet afsluit. De verplichting geldt voor nieuw afgesloten leningen sinds 1 januari 2021, maar ook voor woonkredieten die na 1 januari 2017 werden uitgegeven en waarvoor het uitstaand kapitaal van het krediet meer dan 85 procent van de waarde van de woning bedraagt.

Het gaat vooralsnog om een louter administratieve verplichting voor de bank. Het attest noch de EPC-score is een voorwaarde voor het krijgen van een krediet.

Het EPC moet zowel voor als na de werken opgemaakt worden door een energiedeskundige type A .

VeiligBouwen heeft in deze een bijzondere aanbieding. Om van de label-premie te kunnen genieten, moet u zowel vóór als na de renovatie een EPC laten opmaken. Als VeiligBouwen beide EPC’s mag opmaken, dan betaalt u voor het eerste EPC de volledige prijs, maar voor het tweede EPC slechts de helft van de prijs.

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere