Nieuws: Verdeelde woningmarkt

EPC-labels verdelen de woningmarkt

De groeiende aandacht voor energiezuinigheid heeft tot een nieuwe breuklijn op de vastgoedmarkt geleid.

Dé Belgische woningmarkt bestaat niet, klinkt het vaak bij vastgoedmakelaars. Gelijk hebben ze. Onze woningmarkt is erg versnipperd en divers. Zo loopt een belangrijke breuklijn tussen het noorden en het zuiden van het land. Maar er zijn ook grote provinciale verschillen en variaties tussen steden en landelijk gebied.

De groeiende aandacht voor energiezuinigheid heeft tot een nieuwe segmentering geleid: energieverslindende versus energiezuinige panden. Voor de eerste categorie, de totaal te renoveren panden met een E- of F-peil, is het vandaag een kopersmarkt. Maar bij een instapklare woning, met een beter EPC-label dus, is de verkoper nog altijd de baas 

Dat laat zich voelen in de prijsniveaus. Het vastgoeddatabureau SmartBlock maakte in opdracht van Trends-Tendances de rekenoefening. Voor bestaande huizen met een goed EPC-label (A tot D) berekende SmartBlock de mediaanprijs op 365.975 euro. Voor panden met een slechte energiescore (D tot F in Vlaanderen, D tot G in Wallonië en Brussel) komt het uit op een mediaanprijs van 267.261 euro. Een verschil dus van bijna 100.000 euro. Maar ook hier zien we grote provinciale verschillen. In Luxemburg loopt het prijsverschil op tot 125.000 euro. In de provincie Namen blijft het beperkt tot 25.000 euro.

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere