Nieuws: Verwarming nieuwbouw

Verwarming op lage temperatuur verplicht vanaf 2023 in nieuwbouw

Verwarmingssystemen die op lage temperatuur werken hebben een beter rendement. Gasketels zullen beter kunnen condenseren en warmtepompen hebben een hogere COP (coëfficiënt of performance). Op termijn zullen alle gebouwen verwarmd moeten worden met lage watertemperaturen en de overheid gaat dit vanaf 2023 al verplichten voor nieuwbouw.

We spreken van “lage temperatuur” als de vertrektemperatuur van het water naar de afgifte-elementen tussen 35°C en 45°C ligt. Voor vloerverwarming zal dit eerder rond 35°C zijn en voor radiatoren zal dit iets hoger zijn en kan dit tot 45°C gaan. Hoe lager deze temperatuur, hoe beter voor het rendement van het verwarmingssysteem.

Het verwarmen op lage temperatuur wordt verplicht voor nieuwbouwwoningen gebouwd in Vlaanderen waarvoor de bouwvergunning is aangevraagd na 1 januari 2023. Voor nieuwe woningen die gebouwd worden in 2023, maar waarvoor de bouwvergunning werd aangevraagd vóór 1 januari 2023, geldt dit dus niet. Ook voor kleinere verbouwingen, totaalrenovaties of woningen gebouwd in Brussel of Wallonië geldt deze verplichting niet.

Er moet een warmteverliesberekening volgens de NBN EN 12831-1 (2017) uitgevoerd worden. Hiermee wordt berekend wat het nodig vermogen is per ruimte.

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere