Nieuws: Renovatie, stappenplan

Renovatie, stappenplan

Ben je sinds kort eigenaar van een woning in Vlaanderen met een EPC-score E of F? Dan moet je die binnen de vijf jaar renoveren naar EPC-score D of beter. Maar hoe maak je daar in de praktijk werk van? Bouwsite Livios vroeg het aan architecte Kati Lamens, bestuurslid bij Netwerk Architecten Vlaanderen en voorzitter van Architectenbouwers.

Ga voor een masterplan

“Als mensen langskomen met de vraag hoe ze hun woning het best renoveren om de EPC-score te verbeteren”, vertelt Kati Lamens, “stellen we altijd eerst een masterplan op, met wat er zou moeten gebeuren om de vereiste EPC-score te behalen én tegelijk de woning leefbaar en bewoonbaar te maken. Vervolgens bepalen we de prioriteiten: wat moet er zeker eerst gebeuren? Wat kunnen we uitstellen? En hoelang kunnen we dat laatste?”.

Beginnen met het dak

“Bij oude woningen lukt het maar zelden om het dak enkel langs binnen te isoleren, omdat het meestal niet volgens de regels van de kunst is opgebouwd. Er zit bijvoorbeeld langs de buitenkant geen onderdak onder de pannen en de tengellatten. En zelfs al kan je toch aan de binnenkant isoleren, dan nog moeten de dakwerkers de hele dakbedekking wegnemen en een nieuw onderdak leggen.”.

Vervolgens de vloer

“Heel veel mensen zijn geneigd om het isoleren van de gelijkvloerse vloer uit te stellen,” merkt Kati op, “maar als die er eenmaal volledig ligt en je woning helemaal ingericht is, komt dat er niet meer van. Terwijl het isoleren van (delen van) je gevels mogelijk wel nog enkele jaren kan wachten, als dat niet per se nodig is om de verplichte EPC-score te behalen.”

Om te eindigen met de muren

“Maak je ook meteen werk van je gevels, op aanraden van de architect? Dan begin je het best met het buitenschrijnwerk. Eerst laat je er alle te weinig isolerende raamgehelen uithalen. Zo zie je meteen of er koudebruggen bestaan rond de ramen, bijvoorbeeld metselwerk dat van in de woning doorloopt naar de buitengevel. Zo’n koudebruggen kan de vakman weghalen. Vervolgens laat je nieuwe, beter isolerende ramen plaatsen.”

“Isoleer je eveneens de gevels? En hebben je gevels een spouw van minstens 5 cm breed? Dan kan je daar isolatiemateriaal laten inblazen, zoals cellulose. Maar dan mag je spouw zeker geen koudebruggen meer bevatten. Is de spouw niet geschikt? Dan moet je de muren langs de binnen- of de buitenkant laten isoleren. De goedkoopste optie is crepi met isolatie, maar zelfs dan zit je voor een eengezinswoning al snel aan 15.000 tot 20.000 euro. Laat je budget dat niet toe, maak er dan werk van tijdens een volgende fase, als je met de overige werken de energieprestatie van je huis al genoeg verbetert.”

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere