Nieuws: Renteloos renovatiekrediet

Kom ik in aanmerking voor een renteloos renovatiekrediet?

Stel, u koopt een woning met een slechte energieprestatie. De Vlaamse overheid biedt bij een grondige energetische renovatie een rentesubsidie. Eenmaal per jaar zal het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) de intresten die u betaalde terugstorten. Daardoor is het renovatiekrediet in de praktijk renteloos, maar er zijn voorwaarden.

Ten eerste moet er een eigendomsoverdracht gebeuren. Het renteloze renovatiekrediet is er alleen voor wie vanaf 2021 eigenaar werd van een huis of appartement met een slechte energiescore. U kunt de lening niet aanvragen voor een woning die u al bezit. Wie een woning erft of geschonken krijgt, kan bij zijn lokale energiehuis terecht voor een energielening+. Die is gelijkaardig qua opzet. Maar bij een energielening+ wordt niet met rentesubsidie gewerkt. De lening is van bij de aanvang renteloos.

Bovendien moet het renovatiekrediet gecombineerd worden met een hypothecair krediet om de woning aan te kopen. U dient beide kredieten samen aan te gaan wanneer u de woning koopt. De looptijd van een renovatiekrediet is maximaal 20 jaar en kan nooit langer zijn dan de looptijd van het hoofdkrediet.

Het renovatiekrediet is er alleen voor natuurlijke personen en gebouwen in het Vlaams Gewest met als hoofdbestemming wonen. De hoofdbestemming is ‘wonen’ als u minstens 50 procent van de oppervlakte gebruikt om in te wonen. Een gebouw waar andere activiteiten plaatsvinden, zoals een dokterspraktijk met woning of een huis met een kantoor, komt dus ook in aanmerking. Naast de gezinswoning komen ook tweede verblijven en opbrengsteigendommen in aanmerking.

Ten slotte moet de woning een slechte energieprestatie hebben. U moet daarom voor en na de renovatie een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Dat geeft met een label van A+ tot F (van zeer goed tot bar slecht) weer hoe energiezuinig de woning is. Het EPC-attest voor de renovatie mag niet ouder zijn dan van 2019.

Alleen huizen die bij aankoop energielabel E of F hebben, komen in aanmerking. Ze moeten binnen vijf jaar minimaal het EPC-label C halen. Appartementen dienen label D, E of F te hebben bij aankoop en binnen vijf jaar minimaal label B te halen. U kunt ook van de gratis lening genieten als u een woning sloopt en heropbouwt. Het maximale bedrag (tot 60.000 euro) van de lening hangt af van het type woning en hoe grondig u energetisch renoveert.

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere