Nieuws: Noodkreet energiedeskundigen

Noodkreet energiedeskundigen

Energiedeskundigen slaken een noodkreet: de regels voor EPC- en EPB-attesten zijn zó ­complex en zelfs kafkaiaans geworden dat het onwerkbaar is. Daarover schreef het OVED (Overlegplatform voor Energiedeskundigen) een open brief.

Wie een woning verkoopt, moet door een erkende energiedeskundige een energieprestatiecertificaat (EPC) laten opmaken. Wie bouwt of grondig verbouwt moet dan weer een EPB-attest laten opstellen, dat nagaat of de woning wel voldoet aan de minimumeisen qua energieprestatie en binnenklimaat. Wie die niet haalt, riskeert boetes tot 25.000 euro.

Maar volgens een open brief van het OVED zijn de alsmaar strengere regels “onwerkbaar en zelfs contraproductief geworden. Waardoor het doel van dit alles – energie-efficiënte woningen – in het gedrang dreigt te komen”. De sector wijst erop dat de energiedeskundigen steeds vaker als boeman worden aanzien, waardoor sommigen afhaken.

OVED pleit ervoor om de regels drastisch te vereenvoudigen en te stroomlijnen. Bevoegd minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zegt in de krant dat ze al enkele kafkaiaanse regels heeft afgeschaft. Ze wil de evaluatie afronden voor de volgende Vlaamse regering aantreedt.

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere