Nieuws: Woningpas

Paspoort van uw woning kan ook gedeeld worden

Eigenaars kunnen de woningpas, die alle attesten en nuttige gegevens over uw woning bundelt, nu tijdelijk delen met geïnteresseerden (kopers, huurders, energiedeskundigen, …).

De woningpas, gelanceerd in december 2018, is een gratis digitaal paspoort voor alle woningen in Vlaanderen. In dat paspoort worden de gegevens die de Vlaamse overheid over uw woning heeft gebundeld. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van het gebouw, de bodeminformatie, of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, maar ook het energieprestatiecertificaat (EPC) en de EPB-aangifte worden erin opgenomen. EPB staat voor energieprestatie en binnenklimaat, en omvat de energievoorwaarden die gehaald moeten worden voor nieuwbouw of grondige renovatie. Het energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig een woning is.

Het bundelen van al die gegevens maakt het gemakkelijker om informatie terug te vinden als u uw woning verkoopt of verbouwt. Daar komt heel wat papierwerk bij kijken. Tot nog toe was de informatie in de woningpas alleen voor de eigenaar van de woning bestemd. Maar nu kunt u die ook met derden delen. Dat kan met een geïnteresseerde koper of huurder zijn, maar ook met een professional, zoals een renovatiebegeleider, een architect, een energiedeskundige of een notaris.

Hoe gaat dat in zijn werk? Om de woningpas te delen moet je als eigenaar een unieke eenmalige activatiecode per persoon genereren. Die code is een week geldig. Binnen de week moet die andere persoon de code activeren, om voor een bepaalde periode toegang te krijgen tot de volledige woning pas. De eigenaar kan die periode zelf instellen, verlengen of verkorten.

De woningpas bestaat momenteel vooral voor huizen. In theorie is de woningpas ook beschikbaar voor appartementen, maar in de praktijk zijn er weinig paspoorten voor flats.

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere