Nieuws: Boete dreigt

Boete dreigt voor 50.000 appartementsgebouwen?

Overeenkomstig een bericht van VEKA heeft amper 20 procent van de middelgrote appartementsgebouwen (van 5 tot 14 eenheden) een energieprestatiecertificaat voor de gemeenschappelijke delen, terwijl dat verplicht wordt op 1 januari 2023.

Intussen zijn nog maar zo’n 12.000 exemplaren van dat zogenaamde EPC van de gemeenschappelijke delen (EPC GD) opgemaakt, blijkt uit cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). De deadline geldt voor zo’n 60.000 appartementsgebouwen in Vlaanderen.

Het VEKA waarschuwt verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) en eigenaars om de opmaak van het verplichte EPC niet uit te stellen. Niet alleen dringt de tijd, de energiedeskundigen die het document opmaken zijn ook overbevraagd.

VME’s en eigenaars riskeren een administratieve geldboete als het EPC GD voor hun appartementsgebouw uitblijft. Die boete schommelt tussen 500 en 5.000 euro, afhankelijk van het aantal aanwezige gebouweenheden zoals appartementen, winkels en kantoren.

Het betalen van de boete geeft geen vrijstelling. De eigenaar of VME moet ook dan een erkende energiedeskundige contacteren voor het opmaken van een certificaat, om een nieuwe sanctie te vermijden.

Grote appartementsgebouwen met minstens 15 eenheden moeten al sinds begin 2022 een geldig EPC GD te hebben. Kleine appartementsgebouwen, met twee tot vier eenheden, hebben nog tijd tot eind 2023. De verplichting staat los van verkoop of verhuur.

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere