Nieuws: Renoveren, renoveren, renoveren …

Hoe de Vlaamse Overheid u aan het renoveren wil krijgen

Met renovatiecoaches en daken- en gevelscans wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir u aanzetten om uw woning energiezuiniger te maken. Wie renoveert, maakt aanspraak op een resem premies en lagere registratierechten.

Tegen 2050 moet elk huis en appartement in Vlaanderen even energiezuinig zijn als een nieuwbouwwoning waarvoor de vergunning in 2015 werd aangevraagd. Concreet moet uw woning het energielabel A hebben, wat overeenkomt met een EPC-score van maximaal 100. EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dat geeft weer hoe energiezuinig uw woning is. De labels gaan van A tot F, of van energiezuinig tot energieverslindend .

De weg naar die doelstelling uit de Klimaatstrategie van de Vlaamse overheid is nog lang. Amper 4,6 procent van de bijna 3 miljoen huizen en appartementen in Vlaanderen voldoet aan het streefdoel voor 2050. Nog 2,9 miljoen woningen te gaan dus, ofwel gemiddeld 95.000 per jaar in de komende 30 jaar .

“Mensen verleiden om te investeren in renovaties is niet evident. Daarvoor moet op vele flanken worden ingezet”, zegt minister Zuhal Demir. De focus ligt op de sleutelmomenten voor een woning: wanneer ze verkocht wordt of bij een schenking of erfenis.

Wie een gezinswoning koopt en die binnen vijf jaar na aankoop grondig energetisch renoveert – in vakjargon een ingrijpende energetische renovatie (IER) – moet minder verkooprechten betalen (5% in plaats van het standaardtarief van 6%). Voor koopovereenkomsten die sinds dit jaar zijn afgesloten, is dat lagere tarief er ook voor wie zich bij de aankoop onmiddellijk engageert om die gezinswoning te slopen en te heropbouwen .

Wie (energetisch) renoveert, kan voorts genieten van premies – denk aan de Vlaamse renovatiepremie of de EPC-labelpremie. Negentien Vlaamse energiehuizen maken de Vlaming wegwijs in de steunmaatregelen voor energie-investeringen en renovaties.

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte voor een EPC via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere