Nieuws: Correct EPC

Een correct EPC heeft zijn prijs!

In Het Belang Van Limburg verscheen een reeks artikels over het EPC. In één van de artikelen schreef de journalist heel terecht dat een correct EPC een prijs heeft en dat je beter twee keer nadenkt alvorens te kiezen voor de laagste prijs.

Anno 2008 was het energieprestatiecertificaat amper één week oud, of er was al discussie over de kostprijs. “Er zijn altijd aanbieders die zich wagen aan dumpingprijzen”, klonk het. Vijftien jaar later is er aan die discussie niets veranderd. Meer nog, zelfs de prijzen zijn quasi identiek gebleven. Terwijl er destijds al sprake was van een gemiddelde van 250 euro, is dat vandaag in feite niet anders. En dat ondanks de inflatie en het feit dat het EPC in de loop der jaren gedetailleerder is geworden, en dus meer werk vraagt.

Energiedeskundige Tom Simons uit Hasselt hanteert vaste prijzen. 225 euro voor een appartement, 250 euro voor een huis. “Bij een woning die groter is dan 250 m², reken ik ongeveer één euro extra per vierkante meter”, zegt hij. “En geloof me, daar kom je niet ver mee. Ik denk dan ook aan een verhoging. Maar ik hou van duidelijkheid, vaste prijzen maken het eenvoudiger voor de klant.”

Petra Proesmans, voorzitter van de vereniging van energiedeskundigen OVED, benadrukt dat een EPC opmaken heel wat uren tijd in beslag kan nemen. “Een vierkante blok met voor- en achteraan twee ramen en een plat dak, dat is heel eenvoudig. Maar de meeste huizen zijn zo niet. Alles moet opgemeten worden, voor elk raampje moet aangegeven worden welk type glas en profiel erin zit, er is vaak bijkomend opzoekwerk vereist, de energiedeskundige moet bewijsstukken en facturen opvragen en controleren, enzovoort. Daar ben je dus echt wel uren mee bezig, soms zelfs een dag. Dan moet je er nog rekening mee houden dat een energiedeskundige ook nog verzekering, verplaatsingskosten en verplichte opleidingen moet betalen. Dan blijft er écht bitter weinig over.”

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere