Nieuws: Renovatieplicht 2023

Renovatie verplicht bij aankoop energieverslindende woning vanaf 2023

De Vlaamse regering wil dat wie een energieverslindende woning koopt of verhuurt, die woning energiezuiniger maakt. Meer bepaald moeten binnen de vijf jaar na aankoop de slechtste EPC-scores (E of F) teruggebracht worden naar een betere score van tenminste D!

Er komt ook een uitbreiding van het renteloos renovatiekrediet voor wie gaat renoveren tot label D. Er zal tot 20.000 euro renteloos kunnen geleend worden voor woningen en 10.000 euro voor appartementen.

De EPC-score (energiescore) vind je op je energieprestatiecertificaat. Het is een getal dat  aangeeft hoeveel je energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen en dus hoe lager je energiefactuur. Op het EPC staat ook een kleurlabel van A+ tot F waarbij A+ staat voor zeer goed en F voor heel slecht.

De Vlaamse regering wil dus af van de slechte E en F-scores en wil dat woningen minstens EPC-label D halen. Maar hoe begin je daaraan?

Het beste is met de isolatie van het dak te beginnen, dat heeft het meeste impact op de energiescore. En daarna de isolatie van muren en vloer. En als je dat hebt gedaan, kun je ook gaan kijken naar systemen om duurzaam te verwarmen op lage temperatuur. Vloerverwarming is hier het best, maar het zal niet altijd mogelijk zijn om de vloer op te breken, dus hier zal moeten worden gezocht naar tussenoplossingen.

In elk geval is het belangrijk om het totale plaatje te bekijken, want het zou jammer zijn als je eerst je dak isoleert en dan, als je aan de muren begint, moet vaststellen dat door de dikke muurisolatie het dak niet meer voldoende oversteekt.

Om te voorkomen dat je je op die manier vastrijdt, raad ik je aan om je te laten ondersteunen door een architect, een energie-adviseur en een deskundige aannemer. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Maar soms, als het huis echt in heel slechte staat is, is het beter om het meteen af te breken. Maar dan moet je ook veel materiaal weggooien dat misschien wel nog bruikbaar is. En hier zit je dan in de tweestrijd tussen het energiezuinig verhaal en het hergebruik van materiaal. Het is dan ook een grote uitdaging voor de toekomst om die twee met elkaar te verzoenen.

Contact

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere