Nieuws: Hoge boetes

Hoge boetes voor wie niet in orde is met het EPC Gemene Delen

Bent u (mede-)eigenaar van een groot appartementsgebouw, en beschikt u niet over een energieprestatiecertificaat voor de gemeenschappelijke delen? Dan kunt u van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap een brief ontvangen die u een boete oplegt van 5.000 euro. Wilt u een appartement te koop of te huur stellen? Dan moet u een energieprestatiecertificaat (EPC) van het appartement kunnen voorleggen aan de koper of huurder. Dat is al meer dan 10 jaar verplicht!

Dit EPC, ook EPC GD genoemd, is verplicht voor elk appartementsgebouw, ook zonder dat het verkocht of verhuurd wordt. Het geeft informatie over de energiezuinigheid van de delen en installaties van het appartementsgebouw die door de eigenaars samen worden beheerd. Het EPC GD maakt het werk van de energiedeskundige die een EPC opmaakt voor een appartement gemakkelijker, en het zorgt ervoor dat een syndicus maar één maal toegang moet geven tot het stooklokaal en maar één maal stavingsstukken moet bezorgen.

Vanaf 1 januari 2022 moeten de grootste appartementsgebouwen, met 15 of meer gebouweenheden, over een EPC GD beschikken.

Tegen 1 januari 2023 moeten de middelgrote appartementsgebouwen, met 5 tot en met 14 gebouweenheden, over een EPC GD beschikken. Ook bij deze groep merkt het VEKA op dat momenteel nog geen 15% van deze gebouwen over een geldig EPC van de gemeenschappelijke delen beschikt. Voor deze groep gebouwen worden de controles op de aanwezigheid van het EPC GD in het voorjaar van 2023 opgestart. De eigenaars van deze gebouwen moeten dringend in actie schieten en een erkend energiedeskundige type A contacteren, als ze een sanctie willen vermijden.

De kleine appartementsgebouwen met minder dan 5 gebouweenheden tot slot, moeten uiterlijk op 1 januari 2024 over het EPC GD beschikken.

Bij het niet tijdig beschikken over een geldig EPC legt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) aan de eigenaar of vereniging van mede-eigenaars (VME) een administratieve geldboete op tussen 500 en 5000 euro, afhankelijk van het aantal aanwezige gebouweenheden (= appartementen, winkels, kantoren, …) binnen het gebouw.

Contact

Iets nodig? Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.


    EPC
    Plaatsbeschrijving
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Andere