EPC Woningen

EPC bij verkoop en verhuur van woningen

Het EPC geeft informatie aan een eigenaar en een eventuele koper of huurder over de energiezuinigheid van een wooneenheid.

De energiezuinigheid wordt enerzijds uitgedrukt in een getal: de EPC-waarde, en sinds januari 2019 ook via de toekenning van een letter op een kleurenschaal van A+ tot F. Hoe lager de EPC-waarde, des te energiezuiniger de woning. Bij de letters staat A+ voor “Zeer energiezuinig” en F voor “Weinig energiezuinig”.

Het EPC wordt opgemaakt door een “Energiedeskundige type A“. Die heeft daarvoor een opleiding gevolgd en met succes een examen afgelegd. Hij/zij volgt jaarlijks een verplicht aantal uren bijscholing.

Voor welke wooneenheden is een EPC vereist?

Sinds januari 2008 is een EPC vereist bij de verkoop van wooneenheden en sinds januari 2009 ook bij de verhuur van woningen.

Het EPC moet beschikbaar zijn wanneer de wooneenheid op een of andere manier wordt aangeboden voor verkoop of verhuur; dit kan zijn door het uithangen van een bordje met “Te koop” of “Te huur“, door het publiceren op een website, of door publicatie in een ander publiciteitsmedium. Indien de verkoper/verhuurder geen EPC laat opmaken, loopt hij/zij risico op een aanzienlijke boete.

De prijzen van VeiligBouwen

De prijzen van VeiligBouwen voor het berekenen van de EPC-waarde houden rekening met de soort woning. Onderstaande prijzen gelden op dit ogenblik in het werkgebied van VeiligBouwen:

 • appartement/studio: € 228,00 (exclusief btw 21%);
 • duplex-appartement: € 251,00 (exclusief btw 21%);
 • rijwoning: € 262,00 (exclusief btw 21%);
 • halfopen bebouwing: € 285,00 (exclusief btw 21%);
 • vrijstaande woning: € 318,00 (exclusief btw 21%);
 • villa: € 397,00 (exclusief btw 21%).

Dit zijn nettoprijzen; bij VeiligBouwen geen supplementen voor van alles en nog wat! Voor EPC-keuringen buiten het werkgebied van VeiligBouwen zal een billijke verplaatsingsvergoeding aangerekend worden.

Bij meerdere gelijktijdige projecten zijn kortingen mogelijk!

Simulaties

Het is niet altijd makkelijk om te bepalen met welke energetische maatregelen de beste verbeteringen van het EPC worden gerealiseerd. Daarom biedt VeiligBouwen bv de mogelijkheid om simulaties te laten uitvoeren. Via een simulatie wordt bepaald wat het nieuwe EPC-cijfer zou worden bij het uitvoeren van één of meerdere welbepaalde maatregelen. Zo’n maatregel zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

 • het vervangen van een atmosferische ketel door een condenserende ketel;
 • het vervangen van een condenserende ketel door een warmtepomp;
 • het plaatsen van een zonneboiler;
 • het plaatsen van (bijkomende) zonnepanelen;
 • het vervangen van het glas van ramen;
 • het plaatsen van (bijkomende) isolatie in muren of dak;

Ongeveer elke denkbare maatregel kan gesimuleerd worden. Een simulatie kost € 25,00 per gesimuleerde maatregel.

Kortingen

Volgende kortingen zijn van toepassing indien tegelijk meerdere projecten besteld worden:

 • EPC + EPC: 5% korting;
 • EPC + plaatsbeschrijving: 5% korting;
 • meer dan twee EPC’s: korting bepaald in onderling overleg.

De aanpak van VeiligBouwen

Als je aan VeiligBouwen een offerte vraagt, zul je die op zeer korte termijn ontvangen.

Indien je akkoord gaat met de offerte kan je dat eenvoudig laten weten via telefoon, gsm of e-mail. In onderling overleg wordt daarna een tijdstip voor het plaatsbezoek vastgelegd.

Als je op de onderstaande afbeelding klikt, krijg je een filmpje te zien over het verloop van het opmaken van een EPC.

Je hoeft niet over documenten te beschikken om een EPC op te stellen, maar sommige documenten kunnen wel heel nuttig zijn. Vooral documenten m.b.t. isolatie van de woning (muren, dak, vloer, …), de eigenschappen van de verwarmingsinstallatie, of die van ramen en glas kunnen een gunstige invloed hebben op uw uiteindelijk EPC-cijfer. Als ik de isolatie ter plaatse kan zien en/of voelen, dan is dat uiteraard even goed. Als je over documenten beschikt, dan krijg ik daarvan graag een kopie of ik maak zelf een kopie via mijn fototoestel. Overeenkomstig de grootte en de complexiteit van de wooneenheid kan een plaatsbezoek een half uur tot anderhalf uur duren.

Na het plaatsbezoek worden de verzamelde gegevens thuis verwerkt en ingevoerd in een computerprogramma van de overheid. Daaruit rolt uiteindelijk het EPC, dat ik digitaal onderteken en naar je opstuur via e-mail, tezamen met de factuur voor mijn diensten.

Wanneer ik het factuurbedrag op mijn zichtrekening ontvang, stuur ik je ook nog een ondertekende papieren versie van het EPC en de voor “Voldaan” getekende factuur.

Het werkgebied van VeiligBouwen

Het werkgebied van VeiligBouwen bevindt zich in de cirkel van zo’n 30 km rondom Brasschaat; ook enkele Oost-Vlaamse gemeenten in de buurt van Antwerpen horen daarbij.

VeiligBouwen is zeker bereid ook EPC’s op te maken voor woningen die buiten het werkgebied vallen, maar dan wordt wel een billijke verplaatsingsvergoeding aangerekend.

Hierbij de lijst van hoofdgemeenten en deelgemeenten die tot het werkgebied van VeiligBouwen behoren: Aartselaar, Antwerpen, Beerse, Berchem, Berendrecht-Lillo-Zandvliet, Berlaar, Bevel, Beveren, Boechout, Boom, Borgerhout, Borsbeek, Bouwel, Brasschaat, Brecht, Broechem, Burcht, Deurne, Duffel, Edegem, Ekeren, Emblem, Essen, Gestel, Grobbendonk, Halle (Zoersel), Hemiksem, Hoboken, Hoevenen, Hoogstraten, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kessel, Koningshooikt, Kontich, Kruibeke, Lier, Lint, Loenhout, Malle, Massenhoven, Meer, Meerle, Merksem, Minderhout, Mortsel, Niel, Nijlen, Oelegem, Oostmalle, Pulderbos, Pulle, Ranst, Reet, Rijkevorsel, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, s-Gravenwezel, Sint-Job-in-’t-Goor, Sint-Lenaarts, Stabroek, Terhagen, Viersel, Vlimmeren, Vorselaar, Vremde, Waarloos, Westmalle, Wijnegem, Wilrijk, Wommelgem, Wortel, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel, Zwijndrecht.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43, of stuur een bericht via WhatsApp of via SMS. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.

Contact


  EPC
  Plaatsbeschrijving
  Elektriciteitskeuring
  Keuring stookolietank
  Andere