Beperkingen voor energieverslindende woningen
De huurprijs van woningen met een slecht energielabel mag als het aan de Vlaamse regering ligt niet langer geïndexeerd worden. Dat moet de eigenaars stimuleren om te investeren in energiezuinige renovaties.
Wie een woning met een epc-label E of F verhuurt, mag de huurprijs vanaf 2028 niet meer indexeren. Dat staat in het beleidsplan van de nieuwe Vlaamse minister voor Wonen Melissa Depraetere (Vooruit). De maatregel moet voor verhuurders een stimulans zijn om te investeren in energie-efficiënte renovaties, wat de energiefactuur voor huurders verlaagt. Vandaag telt Vlaanderen zo’n 1,15 miljoen E- en F-woningen, een derde van het woningpark in Vlaanderen.
Minister Depraetere belooft wel begeleidende maatregelen. “‘Net zoals bij huishoudens met een lager inkomen, zet ik ook bij verhuurders in op intensieve renovatiebegeleiding met de nodige ondersteuning. Dat kan in de vorm van collectieve renovaties, groepsaankopen of prefinanciering.”
Het gaat om een eerste stap. Vanaf 2030 mogen zulke woningen niet meer verhuurd worden. Depraetere wil ook het conformiteitsattest, dat de woonkwaliteit van huurpanden bewaakt, verder uitrollen over heel Vlaanderen.
Uit cijfers van de notarisfederatie Notaris.be blijkt dat de mediaanprijs van een woning met de beste energiescore A 389.450 euro bedraagt, voor een B-label is dat zo’n 65.000 euro minder. Woningen met een slechte energiescore zijn aanzienlijk goedkoper: 275.000 euro voor een E-label en 240.640 euro voor een F-label.
Contact
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.