Van label F naar D of beter …
Wie sinds 2023 een woning met een slecht EPC-label heeft gekocht, moet die binnen de vijf jaar energetisch renoveren tot een label D of beter. Een hybride warmtepomp is een mogelijke eerste stap naar een meer duurzame woning en dat zonder grote ingrijpende renovatie- of breekwerken.
Om alle woningen tegen 2050 klimaatneutraal te maken, voerde de Vlaamse regering begin 2023 een renovatieverplichting in: alle nieuwe eigenaars van een energieverslindende woning hebben vijf jaar de tijd om die te renoveren tot minstens een EPC-label D. Maar label D is slechts een eerste tussenstap. Zo moeten nieuwe eigenaars vanaf 2028 minstens een C-label behalen, en vanaf 2035 een B-label. Het doel is dat alle woningen tegen 2050 een A-label halen.
Met een hybride warmtepomp kan je een energieverslindende woning op een haalbare en betaalbare manier verduurzamen. Zo’n hybride verwarming bestaat enerzijds uit een condensatieketel en anderzijds uit een warmtepomp. Is je ketel nog in goede staat? Dan kan je een kleine warmtepomp aansluiten op je bestaande verwarmingsketel. Die blijft instaan voor de productie van sanitair warm water, terwijl de warmtepomp de woning verwarmt. Indien nodig springt de ketel bij.
Door een hybride warmtepomp aan je gasketel te koppelen, gaat je gasverbruik aanzienlijk verminderen, waardoor je woning al een pak energiezuiniger wordt. En dat merk je op je energiefactuur. Daarnaast verhoog je de waarde van de woning. Een woning met een beter energielabel wordt sneller en aan een hogere prijs verkocht dan een energieverslindende woning.
Contact
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte via gsm 0476 45 20 43. Of vul onderstaande velden in en verstuur het formulier; VeiligBouwen neemt snel contact met u op.